Inštitút v minulých dňoch informoval, že žiadna z 13 vinárskych oblastí v
krajine nezaznamenala teplotu minimálne –7 stupňov Celzia, ktorá je na
produkciu ľadového vína pri zbere hrozna nevyhnutná. "Rok 2019 tak
vstúpi do histórie ako prvý, v ktorom sa na celonárodnej úrovni
nepodarilo dopestovať hrozno na produkciu ľadového vína," uviedol DWI, na ktorý sa odvolala agentúra AP.
V dôsledku teplých zím klesala produkcia ľadového vína v Nemecku už v
minulých rokoch. Ako dodal DWI, napríklad v roku 2017 iba sedem
producentov dokázalo vyrobiť toto špeciálne sladké víno, ktoré sa podáva
najmä k dezertom. V roku 2013 ich bolo dokonca iba päť.
"Ak budú takéto teplé zimy pokračovať aj v ďalších rokoch, tak ľadové
vína z nemeckých regiónov budú ešte vzácnejšie a drahšie, než sú
teraz," povedal hovorca DWI Ernst Büscher. Ľadové víno bolo pritom
už v minulosti produktom pre úzku skupinu zákazníkov ochotných zaplatiť
za víno väčšiu sumu. Z celkového objemu v Nemecku produkovaného vína
tvorilo zhruba 0,1 %.
Ako Büscher dodal, DWI neregistruje žiadny rok v tomto či minulom
storočí, v ktorom by sa nevyprodukovalo žiadne ľadové víno. A vzhľadom
na to, že v 19. storočí boli zimy ešte chladnejšie, DWI predpokladá, že
posledný zber bol prvým, z ktorého sa nepodarilo vyrobiť žiadne ľadové
víno od začatia jeho produkcie v roku 1830.
"Ďalším problémom pri výrobe ľadového vína je, že v posledných rokoch
sa zber stále viac posúva na január až február, pričom dozrievanie
hrozna sa, naopak, neustále posúva na skorší termín," uvádza DWI.
Výsledkom podľa inštitútu tak je, že obdobie, počas ktorého musí hrozno
vo vinohrade vydržať v dobrom stave, sa neustále predlžuje.